Preepiglottik Baton Plak (PEBP) uygulaması ve avantajları
Berlin'deki Charité Kampüsü Virchow Kliniği'nde 2010 yılından bu yana, küçük farklılıklarla Tübingen plakasına karşılık gelen PEBP'yi kullanıyoruz (bkz. Weismann makalesi, sayfa xy). (Schmidt, 2020) (bkz. Şekil 8). Bu arada, 200'den fazla etkilenmiş çocuğu başarıyla tedavi ettik. O zamandan beri PRS'li bir çocuğun doğumu artık büyük bir zorluk olmaktan çıkmıştır.
İlk olarak üst çenenin ölçüsü alınır ve 24 saat içerisinde plak yerleştirilir. O zamana kadar entübasyon veya nazofaringeal splintleme gibi solunum desteği gerekebilir. Deneyimli hemşirelerin yardımıyla ebeveynler plağın nasıl yerleştirilip sabitleneceğini öğreniyor. Yaklaşık altı ay boyunca giyilir (yarık damak kapanana kadar uyku laboratuvarı kontrolü altında), iki ila üç günde bir temizlemek için çıkarılır ve hemen yeniden takılır. Plakayı alnına sabitlemek için her zaman iki kişi gerekir: Bir kişi bantları alnında tutar ve alnına bastırarak , böylece “dachshund kıvrımları” oluşur ve diğeri kayışları alına yapıştırır.
Bazı ebeveynlerin, çocuklarının tabakla yeni görünümüne alışması ve çevrenin tepkisiyle baş edebilecek başa çıkma mekanizmaları geliştirmesi için biraz zamana ihtiyaç vardır (bkz. Şekil 8). Ancak PEBP doğru pozisyonda olduğunda artık çocukları yatarken, taşırken, tutarken ve beslerken konumlandırma konusunda endişelenmenize gerek yok. Zamanla plağı kullanmak ortodontik plak (ortodontik plak) kadar kolay hale gelir. Çocuğun aylarca yan veya yüz üstü uyuması veya iyi işleyen bir plakadan çok daha fazla stresle ilişkilendirilen nazofaringeal tüplere bağımlı olması gerekmiyor. PEBP ile karşılaştırıldığında cerrahi işlemler birçok risk içerir. Ayrıca daha pahalıdırlar ve daha uzun hastanede kalış gerektirirler (Skirko, 2020).
Bu yöntemin avantajı, invaziv olmaması ve altta yatan patolojik anatomiyi düzelterek PRS'li çocukların izole damak yarıklı çocuklara dönüşebilmesidir. PEBP aynı zamanda dili uzakta tutarak damak yarığının daralmasına neden olur ve erkenden ameliyat edilebilir (bkz. Şekil 8 ve 9).
Bu şu ana kadar PRS'li ve damak yarıklı tüm çocukların bu PEBP tedavisinden fayda gördüğü anlamına geliyor. Yarık damağı olmayan PRS'li çocuklarda, ya yarık olmayan damak, dilin tabanında yer alan ve dili ileri doğru iten çıkıntının gerekli bükülmesini engellediği için ya da başka ek nedenler olduğu için her zaman başarılı olamadık. merkezi apneler gibi. ((Bu alandaki Şekil 9))
PEBP, dilin tabanında yer alan ve ekstra oral tellerle alına sabitlenen damaksıl çıkıntılı bir damak plakasından oluşur (bkz. Şekil 8)Bu, boğaz örtüsünü yükselten ve dili alt çene ile birlikte ileri doğru iten bir basınç oluşturur. Mahmuzun bükülmesi, konumu ve ölçüsü endoskopik olarak kontrol edilir. Bu, hasta uyanıkken olur, çünkü kafa hareketleri ve yutma sırasında plakanın koltuğu kontrol edilmelidir
Bu nedensel terapi, dil ile alt çeneyi hemen öne doğru iter ve aynı zamanda solunum yollarını temizler, böylece çocuklar hemen rahatlayabilir ve tüm yüz ifadesi normalleşir, bu da ebeveynler tarafından hemen fark edilir (bkz. Şekil 10). Servisteki personel de aynı şekilde rahatlar. Bu her zaman “İşte bu yüzden doktor oldun!” diye düşündüğüm andır.
Bu gelişme ile birlikte, bu plak kullanılarak bir beslenme uzmanı ve/veya konuşma terapisti gözetiminde 24 saat sonra ağızdan beslenmeye de başlanabilir. İlk 24 saat içinde çocuklara analjezik verilir ve tükürüklerini kendileri yutabilecek hale gelene kadar daha sık aspire edilmeleri gerekir. Şimdiye kadar tedavi ettiğimiz tüm vakalarda çocuklar iki ila üç hafta sonra solunum desteği olmadan taburcu edildi. Bazı çocuklar iki ila üç hafta daha beslenme tüpüne ihtiyaç duydu, ancak daha uzun süre değil.
PEBP, üretimi pahalı olmasa da ne yazık ki dünya çapında hala kullanılmıyor. Bu çocuklar için sorun, tedavi edilecek alanlar disiplinler arası olmasına rağmen genellikle yalnızca bir disiplinin kendisini sorumlu hissetmesidir. ABD'de MDO ve dil-dudak ataçmanını yaygınlaştıranlar plastik cerrahlar iken, İngiltere'de çocukların birkaç ay boyunca tolere etmek zorunda kaldığı yan pozisyon ve nazofaringeal splintleme tercih edilmektedir. Bu da bizi Berlin'de bu çocukları müdahalesiz, nedensel ve anında etkili bir şekilde tedavi edebilen az sayıdaki merkezden biri yapıyor. Artık başka ülkelerden de hastalar bize geliyor.
Ağız ve çene cerrahisi mesleği, doğumdan veya doğum öncesinden yetişkinliğe kadar hastalarla ilgilenir. Hayata böylesine zor bir başlangıç yapan bir çocuğun - birkaç ay boyunca meme emememiş, plak takılmış, telleri dışarı doğru çıkıntı yapmış - “yaşıtları” kadar iyi geliştiğini görmek, ilgili herkesi büyük bir memnuniyet yaşatır. (bkz. Şekil 11). Belki de çocuğunu emziremeyen tüm annelere bir nebze olsun rahatlık sağlar. ((Burada Şekil 11))
Sonuç
PRS'li yeni doğanların tedavisi, dudak damak yarıklı çocukların tedavisinden temelde farklıdır çünkü doğum sonrası acil ve hayatı tehdit eden bir sorunu temsil eder. Bu nedenle, damak yarığı ve çene düşüklüğü olan yeni doğanlarda dikkatli olunmalıdır.
Önceki deneyimlere göre, optimal, disiplinler arası tedavi yalnızca çocukların üst hava yolu tıkanıklığının invazif olmayan, hemen etkili bir şekilde giderilmesini sağlayan PEBP ile mümkündür. Eşzamanlı nedensel terapi sayesinde alt çenenin öne doğru hareket etmesini sağlar ve dilin konumunu normalleştirir. Bu da çocukların ağızdan beslenmesine olanak tanır. Ve son olarak, PEBP entübasyon sorununu da iyileştirir. Çocuklar bundan sonraki yarık damak ameliyatlarında ve genel psikososyal ve bilişsel gelişimlerinde faydalanır.
Yazar
Doktor. Gül Schmidt, Charité Berlin, Campus Virchow Klinikum'da ağız çene-yüz cerrahı ve yarık dudak, damak ve kraniyal yüz anomalileri bölüm başkanıdır. Otuz yıldır sadece bu hastalarla ilgilenmektedir.
İletişim: guel.schmidt@charite.de
“Baskıcı solunum sıkıntısı, emememe ve düzensiz yutmanın bir araya gelmesi bu çocukların beslenmesini zorlaştırır ve bakıcılar için büyük strese neden olur.”
“Ancak solunum normale döndüğünde, dik pozisyonda ağızdan beslenmeye yavaş bir yaklaşımla başlanmalıdır.”
“Ebeler, alt çenesinde gerileme olan bir yenidoğanla ilgileniyorsa, yarık damak olup olmadığını, dil ucunun nerede olduğunu ve çocuğun zor nefes alıp almadığını kontrol etmelidir.”
»Yöntemin avantajı, invazif olmaması ve nedensel, patolojik anatomiyi düzeltmesidir, böylece PRS'li çocuklar izole damak yarıklı çocuklara dönüşebilir.«